Stiri

Fibromul Uterin – Cea mai comună problemă a femeilor (P)

[ad_1]

Fibromul uterin este una dintre cele mai răspândite probleme întâlnite în cazul femeilor. Se regăsește la nivelul uterului și poate produce o serie de complicații neplăcute, în cazul tratării necorespunzătoare. Aproximativ 80% dintre persoanele de sex feminin au raportat simptomele asociate cu dezvoltarea fibromului. Tulburarea se manifestă în general în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. De asemenea, este prezentă și în cazul celor care se află încă în perioada de fertilitate. Simptomele pe care le generează variază de la o pacientă la alta. Însă, afecțiunea poate deveni extrem de periculoasă în cazul depistării unei sarcini. În asemenea situații poate genera naștere prematură sau avort spontan.

Motivele dezvoltării fibromului uterin nu sunt cunoscute pe deplin. Însă, totul poate fi influențat de stilul de viață, dar și de linia genetică a femeii. Dacă rudele s-au confruntat cu o asemenea afecțiune este foarte posibil ca pacienta să prezinte aceleași simptome.

Fibromul uterin – Care sunt simptomele specifice afecțiunii?

Complicațiile ce pot apărea depind în mare parte de caracteristicile fibromului și locul în care se regăsește la nivelul uterului. În general, este amplasat în așa fel încât devine asimptomatic. Totuși, controalele periodice îți vor fi de mare folos pentru a identifica din timp problema.

Chiar dacă se întâmplă ca majoritatea cazurilor să nu fie însoțite și de manifestări specifice, principalele simptome ale fibromului uterin sunt:

  • Sângerări lungi sau abundente – Manifestate cu precădere în perioada menstruală. Într-o asemenea situație există trei posibilități: cantitatea de sânge să crească în mod considerabil, sângerările să se desfășoare pe o perioadă mult mai mare sau să se manifeste neîntrerupt. Toate cele trei situații pot conduce la anemie care se poate instala atât treptat, cât și brusc.
  • Infertilitate – Totul este influențat semnificativ de caracteristicile fibromului. În cazul în care atinge dimensiuni mari atunci se va recurge la intervenție chirurgicală/
  • Constipație și senzație de balonare – Fibromul uterin poate exercita presiune abdominală atunci când ajunge la dimensiuni impresionante. Din cauza apăsării constante a locului, te vei confrunta în mod constant cu nevoia de a merge la baie.
  • Dureri pelviene – În cazul în care fibromul se află în partea inferioară a uterului te vei confrunta mai mult ca sigur cu o senzație de disconfort în timpul actului sexual. De asemenea, poți resimți dureri spontane.
  • Dezechilibre ale altor sisteme din organism – Complicațiile nu se opresc la zona în care apare afecțiunea. Simptomele pot fi identificare și la nivelul sistemelor urinar și cardiac. Durerile renale sau insuficiența venoasă sunt așadar doar două dintre problemele pe care le poate genera fibromul uterin.

Dacă simptomele enumerate mai sus îți sunt cunoscute, e recomandat să apelezi la ajutor specializat.

Cum este depistat fibromul uterin?

Întreaga procedură de diagnosticare a fibromului uterin se realizează sub atenta îndrumare a medicului ginecolog. Seria de investigații este destul de riguroasă, tocmai pentru prescrie tratamentul ideal.

Organizarea temeinică a fiecărei etape este secretul care stă în spatele rezultatelor de succes. Tratamentul fibromului uterin implică așadar următoarele activități:

  • Examenul ecografic si examenul clinic de specialitate.
  • Histerosonografie – Presupune folosirea unui aparat luminos la nivelul colului uterin, urmat de aplicarea serului fiziologic. Soluția salină determină dilatarea zonei, fapt ce permite o mai bună examinare a pereților uterului.
  • Examinarea IRMN – Se recomandă pentru diagnosticul diferential atunci cand se banuieste existenta unei patologii maligne
  • Alte analize – La îndrumarea unui medic ginecolog, se pot solicita diverse teste cum ar fi cel pentru identificarea cancerului uterin. Astfel, vei putea elimina din start toate pericolele care pot apărea.

Cum se tratează fibromul uterin?

Metodele de tratare ale afecțiunii se împart în două mari categorii.

Tratamentul medicamentos presupune:

  • Medicamente hormonale – Bazate pe contraceptive cu administrare orală, care au rolul de a controla sângerările vaginale neobișnuite.
  • Antiinflamatoare – Ajută la reducerea diverselor dureri cauzate de fibromul uterin, dar nu au efect asupra sângerărilor abundente sau cu durată extinsă din timpul perioadei menstruale.
  • Sterilet eliberator de progesteron – Folosit pentru prevenirea sarcinii și posibilelor hemoragii.

În cazul intervențiilor chirurgicale cele mai utilizate tehnici de combatere a afecțiunilor uterine sunt:

  • Miomectomie laparoscopică – Metoda recomandată femeilor ce vor să aibă copii în viitor și constă în extirparea fibroamelor.
  • Histeroscopie intervențională – Vizualizarea cavității uterine cu ajutorul unui histeroscop, cu care se poate realiza și tratamentul chirurgical al fibroamelor.
  • Histerectomie laparoscopică – Uterul va fi îndepărtat cu totul. Procedura de față este recomandată în cazuri extreme.

Fibromul uterin este o problemă ce ridică dificultăți în rândul majorității femeilor. Complicațiile pot fi evitate dacă afecțiunea este identificată la timp. Tocmai de  aceea sunt recomandate controalele ginecologice periodice și tratamentele efectuate numai în urma expertizei specialistului. În caz contrar, efectele negative ale fibromului se vor agrava și vor crea dezechilibre la nivelul întregului sistem reproducător.

Apelează la servicii de tratare premium și bucură-te de un organism sănătos!

SEO Score: 89

Primary keyword: fibromul uterin

Meta description: Fibromul uterin reprezintă o problemă răspândită în rândul femeilor și poate aduce complicații foarte grave dacă nu este tratat la timp.

Articolul Fibromul Uterin – Cea mai comună problemă a femeilor (P) apare prima dată în Prahova Medicala – informatii din domeniul medical din Prahova.

[ad_2]

Source link