Blog & info

Cum să faci perierea o experiență plăcută pentru pisica ta

Perierea pisicii poate fi o parte esențială a îngrijirii zilnice a animalului tău de companie. O blană sănătoasă și strălucitoare nu este doar un lucru frumos de privit, ci este și un semnal a stării generale de bine a micii tale feline.

Cu toate acestea, nu toate pisicile acceptă cu ușurință această rutină aparte de îngrijire. Te-ai întrebat și tu cum poți face perierea o experiență plăcută pentru companionul tău? Iată câteva sfaturi utile, de care poți să ții cont chiar de azi:

 1. Începe cât mai devreme

Dacă ai o pisică tânără sau un pui, începe procesul de periere încă de la vârste fragede. Cu cât juniorul se obișnuiește mai devreme cu perierea, cu atât va fi mai puțin probabil să o perceapă ca pe o experiență neplăcută mai târziu.

 1. Folosește o perie potrivită

Alegerea periei adecvate pentru tipul de blană a pisicii tale este esențială. Există perii pentru blană lungă, blană scurtă, perii antipurici/murdărie, perii pentru descâlcit și multe altele. Asigură-te că peria folosită este confortabilă și eficientă pentru pisica ta. Cumpără online o perie de pisici potrivită!

Pentru a determina dacă pisica ta are blană lungă sau scurtă și alegerea periei potrivite, trebuie să examinezi blana acesteia și să iei în considerare caracteristicile specifice ale fiecărui tip de blană. Iată cum poți face această distincție și să alegi peria corespunzătoare:

A. Blană lungă:

 • O pisică cu blană lungă are o acoperire extinsă a corpului, inclusiv părul care se întinde în jurul gâtului, cozii și urechilor.
 • Blana este mai bogată, mai moale și deseori mai mătăsoasă.
 • Aceste pisici tind să necesite o perie specială pentru a evita formarea ghemotoacelor de blană.

B. Blană scurtă:

 • Pisicile cu blană scurtă au păr mai scurt și mai uniform pe tot corpul, care nu se extinde în mod semnificativ în afara contururilor corpului.
 • Blana lor este mai compactă și deseori mai puțin densă.
 • Perierea pisicilor cu blană scurtă este, în general, mai ușoară și pot folosi perii mai simpli.

Cum să alegi peria corespunzătoare:

 • Pentru blana lungă: Optează pentru un instrument cu peri lungi și moi sau o perie de descurcare pentru a preveni formarea ghemotoacelor de blană și pentru a menține blana strălucitoare. Poate fi necesar să utilizezi o perie pentru dezlegarea nodurilor în blană.
 • Pentru blana scurtă: Peria de cauciuc sau cea cu peri scurți și fermi este, în general, suficientă pentru a elimina părul în exces și a menține blana curată.

Este important să alegi o perie potrivită pentru a evita disconfortul sau rănirea pisicii tale. Dacă nu ești sigur de tipul de blană al pisicii tale, poți consulta medicul veterinar sau un specialist în îngrijirea animalelor pentru recomandări suplimentare.

 1. Creează o rutină

Pisicile se simt în general mai confortabile când au o rutină stabilă. Stabilește un moment regulat pentru periere astfel încât pisica să știe la ce să aștepte. Poți combina perierea cu momentele de alint, joacă și răsfăț, pentru a face experiența mai plăcută.

 1. Folosește recompense

Recompensele pot fi un motiv excelent pentru pisică să coopereze. Oferă-i gustări sau recompense favorite în timpul sau după periere pentru a o recompensa pentru comportamentul bun.

 1. Fii răbdător

Fiecare animal de companie are un ritm diferit. Dacă observi că pisica ta devine neliniștită sau nu mai are răbdare, încetează perierea și reia-o mai târziu. Nu forța niciodată felina în timpul acestui moment – fii gata să lași din mână peria de pisici oricând.  

 1. Vorbește cu ea

Comunicarea cu voce blândă și mângâierea ușoară pot ajuta la relaxarea pisicii în timpul perierii. Vorbește cu ea și fii blând pentru a o face să se simtă în siguranță.

 1. Monitorizează confortul

Asigură-te că nu perii prea aspru sau că nu exerciți prea multă presiune asupra pielii pisicii tale. Blândețea și atenția sunt cheia pentru o experiență plăcută.

 1. Consultă un specialist

Dacă pisica ta nu pare să se obișnuiască cu perierea sau are probleme cu blana, poți să consulți un medic veterinar sau un specialist în îngrijirea animalelor pentru sfaturi suplimentare.

Perierea poate fi o experiență plăcută atât pentru tine, cât și pentru pisica ta, dacă o abordezi cu răbdare și iubire. Cu aceste sfaturi, vei putea menține blana pisicii tale sănătoasă și strălucitoare într-un mod relaxant și lipsit de stres.