Blog & info

Centrala termică pe GPL: o soluție flexibilă pentru încălzirea casei

Cu temperaturile scăzute care se instalează în timpul iernii, asigurarea unei încălziri adecvate a locuinței poate deveni o provocare costisitoare. Din fericire, există o soluție eficientă și durabilă: centrala termică pe GPL (gaz petrolier lichefiat). Această opțiune este potrivită pentru locuințele care nu sunt racordate la un sistem de distribuție a gazului metan și oferă o modalitate convenabilă de a furniza căldură și apă caldă.

Ce este o centrală termică pe GPL?

Centrala termică pe GPL este un sistem de încălzire care utilizează gaz petrolier lichefiat ca sursă de combustibil. Acesta este adesea denumit și gaz butan sau gaz propan. Centrala termică pe GPL funcționează într-un mod similar cu centralele pe gaz metan, dar necesită utilizarea unei butelii speciale pentru a stoca gazul.

Avantaje și dezavantaje ale centralelor pe GPL

Există numeroase avantaje în utilizarea centralelor termice pe GPL. Unul dintre cele mai importante beneficii este faptul că acestea reprezintă o alternativă potrivită pentru încălzirea locuințelor care nu sunt deservite de electricitate sau de rețeaua de gaze naturale. De asemenea, centrala pe GPL este mai ușor de gestionat decât o centrală pe lemn sau peleti, iar aprovizionarea cu butelii și instalarea noii centrale pot fi realizate de către o firmă specializată.

Un alt avantaj al gamelor de centrale pe GPL este faptul că acestea sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător decât centralele pe lemne. Deși centralele pe GPL degajă mai mult CO2 decât gazul natural, acestea sunt mai puțin poluante decât echipamentele care folosesc lemne ca sursă de combustibil.

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje asociate cu utilizarea centralelor pe GPL. De exemplu, acestea necesită revizii de două ori pe an, ceea ce poate presupune costuri de întreținere mai ridicate. De asemenea, exploatarea unei centrale pe GPL poate costa mai mult decât exploatarea unei centrale pe lemne.

Cum funcționează o centrală termică pe GPL?

Centralele termice pe GPL funcționează în mod similar cu centralele pe gaz metan. Acestea utilizează gazul petrolier lichefiat pentru a genera căldură, care este distribuită în întreaga locuință prin intermediul unui sistem de conducte. De asemenea, centralele pe GPL pot fi prevăzute cu funcții suplimentare, cum ar fi conectivitatea la internet și funcția de siguranță anti-inghet.

Consumul și eficiența centralelor pe GPL

Centrala termică pe GPL are o eficiență de până la 109%, ceea ce înseamnă că utilizează în mod eficient combustibilul gazos. Consumul de gaz petrolier lichefiat depinde de amestecul de butan și propan și influențează puterea calorifică a centralei. Cu toate acestea, în general, centralele pe GPL au un consum scăzut de combustibil.

Modele populare de centrale pe GPL

Există o gamă variată de modele de centrale termice pe GPL disponibile pe piață. Unele dintre cele mai populare mărci includ Ariston, Viessmann, Motan și Ferroli. Aceste centrale pot avea puteri cuprinse între 24 kW și 35 kW, oferind astfel o gamă adecvată pentru diferite nevoi de încălzire.

Cum să alegi o centrală termică pe GPL?

Atunci când alegi o centrală termică pe GPL, este important să iei în considerare mai mulți factori. În primul rând, ar trebui să stabilești puterea necesară în funcție de suprafața locuinței și de nevoile tale de încălzire. De asemenea, ar trebui să verifici disponibilitatea buteliilor și a kiturilor de montaj necesare pentru centrală.

Un alt aspect important este să alegi un model care să ofere funcții suplimentare, cum ar fi controlul prin internet și siguranța anti-inghet. Este, de asemenea, recomandat să consulți un specialist înainte de a face o achiziție, pentru a te asigura că alegi cea mai potrivită centrală termică pe GPL pentru nevoile tale.

Unde să cumperi o centrală termică pe GPL?

Există mai multe opțiuni pentru achiziționarea unei centrale termice pe GPL. Poți căuta în magazinele specializate în echipamente de încălzire, precum și pe platforme online specializate în vânzarea de centrale termice. Este recomandat să compari prețurile și caracteristicile diferitelor modele înainte de a face o achiziție.

Este o soluție pentru mine?

Centrala termică pe GPL reprezintă o soluție eficientă și durabilă pentru încălzirea locuinței. Aceasta oferă avantaje precum ușurința în gestionare, economia de combustibil și posibilitatea de a trece de la GPL la gaz metan în viitor. Cu toate acestea, este important să iei în considerare și dezavantajele asociate cu utilizarea centralelor pe GPL, precum costurile de întreținere mai ridicate și impactul asupra mediului înconjurător.

Pentru a alege cea mai potrivită centrală termică pe GPL, ar trebui să analizezi puterea necesară, funcțiile suplimentare și disponibilitatea buteliilor și a kiturilor de montaj. De asemenea, este recomandat să consulți un specialist înainte de a face o achiziție.

Asigură-te că compari prețurile și caracteristicile diferitelor modele și că alegi un furnizor de încredere. Cu o centrală termică pe GPL, vei putea beneficia de o încălzire eficientă și durabilă a locuinței tale, asigurând un confort optim în timpul sezonului rece.

Sursa foto: pixabay.com